Hur ofta ska man måla om huset?

Share on facebook
Share on twitter
Måla och tvätta fasad

Alla husägare vet hur mycket arbete som krävs för att upprätta ett helt, funktionerande och snyggt hus, och hur många olika datum och tider man behöver hålla koll på. Därför bestämde vi oss för att ta en titt på vad som gäller för underhåll av fasaden och framför allt hur ofta man måste måla om huset.

Tvätta fasaden för längre livstid

Innan vi tar en titt på hur ofta man behöver måla om fasaden tänkte vi tipsa om att man kan tvätta fasaden för att på sätt förlänga färgens livslängd. Helst ska man anlita ett proffs för att tvätta fasaden då de även kan behandla den med anti-algmedel och även genomföra en detaljerad granskning av material och färg.

Det finns generella riktlinjer

Om man har målat sitt hus i en kvalitativ färg och sköter det löpande underhållet på bästa sätt brukar man säga att fasaden måste målas om ungefär var 10:e år. Enligt vissa experter kan man dra ut på det till 12-15 år, men vi anser att det är bäst att ta det säkra före det osäkra och måla om minst var 10:e år.

Även om det går att måla om en fasad på egen hand som tycker vi att man ska anlita en expert firma för arbetet för att försäkra sig om att målandet utförs korrekt. Experter har också bäst insikt i hur ofta man måste måla om och kan hjälpa dig hålla koll på att fasaderna upprätthåller kvaliteten.

Material och placering påverkar

Att måla om fasaden var 10:e år är en generell riktlinje och är inte en universallösning för alla. Som du säkert förstår påverkar saker som vilket material fasaden är byggd i och var huset är placerat. Exempelvis håller tegel med puts ofta längre än vad en fasad i trä gör, och har du en havstomt så sliter fukten och saltet extra mycket på fasaden.

Så även om det finns riktlinjer att förhålla sig till så är det du som fastighetsägare som måste avgöra när behovet uppstår. Och som med så många saker i livet är det ofta bättre att måla om för tidigt än för sent för att undvika onödiga skador och mögel.

OBS! Tänk också på att taket behöver målas om underhållas och att det på många sätt är viktigare än fasaden då ordentligt underhåll optimerar taksäkerheten samt motverkar läckage, mögel och andra typer av skador på fastigheten.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.