Hur ett sms lån fungerar

Share on facebook
Share on twitter

Ett sms lån är egentligen ett snabblån. Begreppet sms lån myntades genom att man först ansökte om lånet genom att skicka ett sms från sitt registrerade mobilnummer. Numera har vi sedan flera år tillbaka gått över till att använda oss av Bank-ID för att verifiera sina personuppgifter, en betydligt bättre och säkrare lösning för dig som kund. Numera blir det därför väldigt svårt att ta ett sms lån i någon annans namn och dessa bedrägerier har minskat radikalt. 

Många Sms lån är numera kontokrediter och fungerar precis som ett kreditkort fast utan det fysiska kortet. Det betyder att du ansöker om ett lån, får en beviljad kredit utifrån din personliga kreditvärdighet där maxbeloppet brukar vara cirka 70.000 kr. Därefter har du möjlighet att flytta över delar eller hela summan till ditt personliga konto och endast betala ränta och avgifter på det belopp som du utnyttjar. På så vis kostar dig inte krediten något om du inte använder den och du behöver heller inte varje gång du är i behov av pengar ansöka om ett nytt sms lån.

Vanliga krav för att bli beviljad ett sms lån

  • Du är minst 18 år gammal
  • Du har en årsinkomst på minst 60.000 kr per år
  • Du är svensk medborgare och skriven i Sverige
  • Du har inget aktivt skuldsaldo hos kronofogden

Med årsinkomst på 60.000 kr årligen så varierar denna summa och kan sträcka sig upp till 150.000 kr per år som lägsta minimikrav för att beviljas ett sms lån. Värt att poängtera är att denna inkomst inte nödvändigtvis behöver komma ifrån intjänad lön från ett arbete men bara det är någon form av stabil inkomst varje månad. Detta för att kreditgivaren ska veta att du har möjlighet att återbetala lånet. 

Det krävs att du är svensk medborgare och skriven i Sverige av den enkla anledningen att du inte ska kunna ta ett sms lån och sedan försvinna och inte betala tillbaka lånet, det gör det mycket svårare för kreditgivaren att driva in pengarna när det sker över landets gränser. 

Du får heller inte ha något aktivt skuldsaldo hos kronofogden. Är det så att du har ett aktivt skuldsaldo eller har betalningsanmärkningar så finns det sms lån som beviljar alla, dessa utfärdas ofta dock med en lite högre ränta och är därför inte att rekommendera om det verkligen inte är ett måste. 

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.