Matkassar med hemleverans – ett billigare alternativ när matpriserna stiger

Share on facebook
Share on twitter
Billigare matkassar när matpriserna stiger

Enligt en ny undersökning som genomförts på uppdrag av matkasseföretaget Hello Fresh, kommer allt fler välja matkassar med hemleverans när livsmedelspriserna stiger. Anledningen är att matkassarna inte följer den rusande prisutvecklingen och att det redan idag är ett billigare alternativ än livsmedel från fysiska matbutiker.

Under pandemin ökade antalet hushåll som beställde matkassar med hemleverans, både i Sverige och i resten av Europa. Detta ledde i sin tur till att fler matkassar lanserades och att de etablerade företagen utvecklade sina tjänster. När pandemin sen tog slut så slogs matkassebranschen hårt och antalet sålda matkassar störtdök på ett par månader. Till exempel har Linas Matkasse – som länge varit en av de ledande aktörerna på marknaden – har haft ett mycket tufft år där deras omsättning och kundantal sjunkit markant. Men nu verkar det som att en vändning kommer för branschen igen.

Som bekant har inflationen nått rekordnivåer de senaste månaderna och en av de drivande faktorerna är ökade priser på matvaror. Enligt Matpriskollen förväntas matpriserna stiga med upp till 25% från innan årsskiftet, något som kommer slå hårt på alla hushåll i landet.

Däremot har inte priserna på matkassar stigit lika mycket och de förväntas heller inte göra det i framtiden. I en studie som genomfördes av Novus på uppdrag av Hello Fresh visar man på att företaget endast höjt sina priser med 5% under 2022, jämfört med inflationen som steg till 7,2% i maj. Därmed räknar man att fler och fler kommer vända sig till matkassar för att hålla nere matutgifterna.

”Priset är en väldigt viktig parameter, och om vi ska tro undersökningen kommer fler att byta till matkasse om pristrenden fortsätter”, berättade Kristian Hald, VD för Hello Fresh Norden i ett pressmeddelande i samband med att studien presenterades.

Baserat på detta är det förståeligt att intresset för billiga matkassar kommer att öka framöver och att branschen snart kommer återhämta sig från chocken som uppstod när pandemin var över.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.