Antalet flyttar inom Sverige har ökat med 33% på drygt 20 år

Share on facebook
Share on twitter

Enligt statistik från SCB har antalet flyttar i Sverige ökat med 33,33% från 2000 till 2021. År 2000 låg antalet genomförda flyttar i Sverige på 1 200 000 och under 2021 hade den siffran stigit till 1 600 000. Det innebär att 15% av befolkningen flyttade förra året.

I statistiken från SCB kan man avläsa annan intressant fakta också, bland annat att fler män än kvinnor flyttar och att de flesta flyttarna sker inom samma kommun.

Unga vuxna är de som flyttar mest

Den åldersgrupp som flyttar mest är “unga vuxna”, det vill säga personer mellan 20 och 29 år där närmare var fjärde person flyttade. Denna grupp stod under 2021 för över 500 000 flyttar vilket är betydligt högre än alla andra åldersgrupper.

Samtidigt är detta inte särskilt förvånande då denna åldersgrupp ofta flyttar för att studera, för nya jobb och för att “testa på något nytt” i livet.

Fler män än kvinnor flyttar

Vad som kanske är mer förvånande är att fler män än kvinnor flyttar. Under 2021 flyttade 774 194 stycken kvinnor 804 614 män. Vad detta beror på är lite svårare att avgöra, men mycket verkar handla om att män oftare flyttar för jobbmöjligheter.

Tittar man tillbaka på äldre statistik så visar det sig också att detta varierar något från år till år och att det inte alltid är så att män flyttar mer än kvinnor.

De allra flesta flyttar inte särskilt långt

Slutligen visar statistiken på att de allra flesta inte flyttar särskilt långt, vilket inte heller är särskilt förvånande. Faktum är att åtta av 10 flyttar under 2021 skedde inom samma kommun. Det handlar alltså framför allt om personer som byter bostad i samma stad eller område.

* Statistiken som SCB samlat baseras på personer som har ändrat sin adress i folkbokföringen. De har alltså samlat information från folkbokföringsregistret.

Planerar du att flytta inom en snar framtid? Då rekommenderar vi att du anlitar en flyttfirma som kan hjälpa dig med både flytten och flyttstädning så att du slipper lägga tid och energi på det själv, eller be dina nära och kära om hjälp. JC Flytt & Städ är en ledande flyttfirma i södra Sverige som du kan anlita för hela flyttprocessen, de hjälper till och med till att montera möbler i din nya bostad om det behövs.

Källor

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.