Tandlossning: en folksjukdom med en enkel lösning

Share on facebook
Share on twitter
Tandlossning är en folksjukdom

Så mycket som 40% av världens befolkning lider av tandlossning och i åldersgruppen 50+ stiger den siffran till en bra bit över 50%. Därför räknas tandlossning – eller parodontit som det heter på medicinskt språk – som en folksjukdom.

Till skillnad från många andra folksjukdomar är tandlossning relativt enkelt att undvika, fast desto svårare att behandla när det väl satt igång. Ditt främsta vapen mot tandlossning är en vanlig eltandborste, men mer om det alldeles strax. Låt oss först ta en titt på vad tandlossning är och vad som orsakar det.

Orsak och symptom

Tandlossning orsakas främst av uppbyggnad av bakterier kring tanden. Dessa bakterier kan sen sprida sig ner i tandköttet och tandfästet där de till slut leder till att tanden lossnar ur munnen. Ett förstadie till tandlossning är tandköttsinflammation och även om tandlossning inte går att behandla så kan man behandla tandköttsinflammation.

Vidare är tandlossning i viss grad ärftligt och det förvärras av rökning, diabetes, dålig kosthållning och en generellt dålig hälsa.

Symtomen vid tandlossning är – som namnet avslöjar – att man tappar tänder. Däremot kan man identifiera en tandköttsinflammation innan det leder till tandlossning. De vanligaste symptomen vid tandköttsinflammation är att man blöder när man borstar tänderna, dessutom kan man bli svullen och få rodnad i tandköttet kring de drabbade tänderna.

Behandling

Som sagt kan man i regel inte behandla tandlossning då tandfästet förstörs och tänderna lossnar ur munnen. Som tur är kan man enkelt förebygga tandlossning genom en god tandhygien och därmed undvika denna allt vanligare folksjukdom.

En bra tandhygien innebär att man borstar tänderna minst två gånger om dagen i minst två minuter per gång. Man bör använda en eltandborste för så effektiv rengöring som möjligt. Utöver det rekommenderas det att man använder tandtråd minst en gång om dagen och helst munskölj vid behov.

Men det räcker oftast inte att man tar hand om sina tänder på egen hand och därför ska man även besöka sin tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum. Hos tandläkaren kan de även identifiera tandköttsinflammation redan i ett tidigt skede och därmed erbjuda en passande behandling.

När ska man söka vård?

Du ska besöka din tandhygienist och/eller tandläkare minst en gång om året. Däröver bör du söka vård så fort du misstänker att något inte står rätt till i munnen, exempelvis om du börjar blöda när du borstar tänderna eller om du märker att tänder börjar sitta löst. Ju tidigare du söker vård, desto större är chansen att du får hjälp i tid. I många fall kan man behandla tandlossning och tandköttsinflammation så länge de upptäcks i tid. Därför är det oerhört viktigt att man går på sina regelbundna tandläkarbesök. 

Senast uppdaterad, 16 mars 2023

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.