Stigande livsmedelspriser driver inflationen till nya rekordnivåer – maj 2022

Share on facebook
Share on twitter
Inflationen ökade i maj

Statistikmyndigheten (SCB) presenterade nyligen en rapport om inflationen i maj och den är inte positiv. Enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var månadsförändringen för inflationen mellan april och maj 1 procent vilket resulterat i att inflationen nu ligger på rekordhöga 7,2%. 

Den höga inflationstakten är den högsta i Sverige sedan 1991 och enligt SCB är en av de största bidragande faktorerna stigande livsmedelspriser. Under motsvarande period förra året (april – maj 2021) var inflationstakten 0,2 procent. Bakom ökningen ligger som sagt prisökningar inom livsmedelsbranschen där produkter som kött, mjölk, ost och ägg ökade allra mest. Under de senaste 12 månaderna har prisökningen på livsmedel varit den högsta på 39 år! Dessutom har även prisökningar för elektricitet, kultur, nya bilar och hotell bidragit till en ökad inflationstakt. En av få varor som inte har ökat i pris utan istället sjunkit under maj är tomater.

Samtidigt flaggar vissa ekonomiexperter på att vi riskerar att hamna i en stagflation – en situation där både inflationen och arbetslösheten stiger, något som hände första gången i USA på 1970-talet.

Med andra ord visar all statistik på att vi befinner oss i ett extremt känsligt ekonomiskt läge och enligt ledande experter finns det ingen lättnad i sikte, utan priser och inflationen förutspås öka ännu mer under kommande månader.

Mer om KPIF:

KPIF är en variabel som Riksbanken använder för att mäta inflationsmålet och som visar samma prisutveckling som KPI (Konsumentprisindex) fast utan påverkan av penningpolitik. Det är SCB som ansvarar över att mäta KPIF å Riksbankens vägar.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.