Lägga klickgolv själv hemma – Steg för steg

Share on facebook
Share on twitter

Om du är sugen på att lägga om golvet hemma och inte har någon erfarenhet sedan tidigare så är klickgolv definitivt en typ av golv som är att rekommendera. Det är ett mycket populärt alternativ men som dock fått sig mycket kritik, även om vi anser det vara lite obefogat i många fall. Precis som med allt annat så handlar det om att välja en vara med kvalitet. Att välja det allra billigaste är sällan en bra idé, samma sak gäller när det rör sig om att välja klickgolv. 

Vad är ett klickgolv och saker att tänka på när man lägger klickgolv

Klickgolv jämfört med vanligt “äldre golv” är att du slipper allt med limfogar och limgolv. Här kan du likt ett pussel enkelt istället klicka fast bitarna med varandra. Vilket gör det enkelt för dig som inte är någon hantverkare att göra det hemma på egen hand utan någon särskild utrustning. 

Ett klickgolv är enkelt att lägga och ett mycket prisvärt alternativ. Dock vill vi poängtera att enkelheten inte ska underskattas. Det är fortfarande ett arbete som kräver noggrannhet och precision. Fuskar man och slarvar så kan enkelt bubblor bildas som leder till sprickor i golvet med tiden. Vill du istället ha hjälp med att lägga golvet så kan du anlita widensgolvservice.se

Hur du lägger klickgolv steg för steg

  1. Undersök det gamla golvet

Fördelen med att klickgolv är att det kan läggas flytande och därmed kan läggas på befintligt golv, värt att nämna dock är att du i så fall måste tänka på att du kommer att behöva höja lister och trösklar. 

  1. Smyglist

Det finns ett mycket smidigt alternativ som är att sätter smyglister om du önskar slippa ta bort alla lister innan du lägger golvet. Smaken är som baken och valet helt upp till dig.

  1. Dammsug golvet noga och lägg underlagsfoam

Golvet måste vara helt fritt från damm för att försäkra dig om att inte något sticker upp. Underlagsfoamen följer ofta med i förpackningen och är till för att dina steg inte ska höras så väl när du går på golvet och läggs på det gamla golvet och därmed under klickgolvet som ett slags skydd.

  1. Lägg golvet

Nu börjar det roliga. Lägg ut samtliga plankor av golvet som ska användas och börja med att mäta en planka och mät därefter upp rummet med hjälp av denna. Tänk på att lägga alla plankor där du kommer att avsluta arbetet, så att du inte behöver flytta de fler gånger än nödvändigt under tiden du lägger golvet.

Grattis! Nu är du klar med ditt nya klickgolv. Sätt därefter tillbaka socklarna/listerna eller sätt smyglister beroende på vilket val du gjort. 

Källa till artikeln: Sverigemagasinet.nu

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.