Sedan 2015 så har varje år i Mölndal ett evenemang vid namn Hållbarhetsveckan arrangerats. Det är Västra Götalands region som har stått för evenemanget och ett uppehåll har nu varit under två somrar på grund av den pågående pandemin med covid-19.
Nu under 2022 är dock evenemanget tillbaka. Detta är ett evenemang med fokus på Hållbarhet och arrangeras även i övriga sverige av respektive region under olika veckor. Syftet med evenemanget är att bjuda in talare, skapa aktiviteter och öppna för mingel och diskussion kring hållbarhet. Hur vi tillsammans kan bidra till ett hållbarare samhälle och påminna folket om vikten i att tänka på miljön. Ensam kan man inte göra allt men tillsammans kan vi göra skillnad, även om Sverige är en liten del av vår stora värld.
Många gånger har det varit uppe på tapeten inom EU med diskussioner kring hållbarhet och miljön och vi personligen hade gärna sett mer riktlinjer och krav på länderna som ingår i EU där vi på en högre nivå kommer överens om och hittar sätt att kunna sänka utsläppet och leva mer hållbart i vardagen. Sverige har tagit krafttag kring detta de senaste åren och några av saker har bland annat varit:
- Krav på källsortering
- Ökade skatter på drivmedel
- Ökade skatter på bilar som anses vara miljöbovar
- Sänkt skatt på miljövänliga bilar
- Extremhöjning på plastskatt
När det kommer till kraven kring källsortering så minns vi säkerligen alla hur man innan hade ett hål i väggen i trappan när man bodde i lägenhet där man kunde slänga sina sopor. Där fanns ingen källsortering över huvud taget men istället byggdes soprum på gården där många även utrustats med kameror för att bevaka så att ingen kringgår de bestämmelser som råder kring källsorteringen då böter kan utdelas till föreningen om det inte hålls.
Vi har idag i Sverige näst dyraste priset i världen efter Japan på bensin och diesel, skillnaden är stora om man ser till EU där Ungern har det lägsta priset som är mer än hälften så billigt per liter som vi har i Sverige.
Bilar med höga utsläpp har fått en höjning på årsskatten och miljövänliga bilar, så kallade gröna bilar har erbjudits en mycket låg skatt per år som många gånger är under så lågt som 1000 kr/år.
Vi kommer nog för evigt att minnas den chockhöjningen som kom på plastkassar under 2020 i dagligvaruhandelsbutikerna. De gick ifrån att kosta 1 kr/påse till 5 kr/påse.
Vi fick även i samma veva ett förbud mot plastsugrör hos restauranger och matvarukedjor. Istället får man nu sugrör framtagna i papp, vilket dock har sina stora nackdelar där de smälter när de blir blöta och ger en annan typ av smak när man dricker ur de.