Antalet skuldsatta sjunker men volymen på skulderna stiger

Share on facebook
Share on twitter

Rubriken kan tyckas förvirrande, men det stämmer faktiskt. Enligt den senaste datan från Kronofogden så har antalet skuldsatta svenskar sjunkit och ligger på den lägsta nivån sedan 1991. Däremot har volymen på skulderna ökat markant, vilket är oroväckande och, givetvis, ett problem för väldigt många.

I måndags presenterade Kronofogden statistik som visar på att antalet skuldsatta i Sverige sjunkit med ​​11 166 sedan förra årsskiftet. Från 402 205 årsskiftet 2020/2021 jämfört med 391 039 årsskiftet 2021/2022. Det innebär att antalet skuldsatta är färre än på 30 år, dessutom är siffrorna samma i alla län och 240 av landets 290 kommuner. Men som sagt ökar den totala skulden vilket innebär att ett färre antal människor är skyldiga större belopp. Detta kan förklaras med att de som har stora skulder också måste betala ränta vilket innebär att skulden inte sjunker utan att personen i fråga bara betalar tillbaka ränta.

Orsaken till att antalet skuldsatta har sjunkit sägs vara att man bland annat avskaffat TV-licensen. Dessutom har Sverige haft en effektiv pandemihantering med bra ekonomiska stöd vilket hjälpt till att skydda en stor del av befolkningen under ett av de tuffaste åren för väldigt många. Därmed bör vi se denna förändring som något positivt även om de som fortfarande är skuldsatta generellt sett har det svårare ekonomiskt.

Konsekvenserna av en betalningsanmärkning är omfattande

Som du säkert redan vet är det aldrig bra att ha skulder till Kronofogden då en betalningsanmärkning begränsar dig ekonomiskt på flera plan. Till exempel kan man inte ansöka om lån och det kan bli betydligt mycket svårare att ansöka om ett kreditkort, det finns däremot lösningar i vissa fall och på följande sida kan du jämföra kreditkort för alla oavsett ekonomisk situation. Värst av allt är att betalningsanmärkning ligger kvar i flera år efter att man betalat sin skuld. Det är med andra ord något som kan skada dig ekonomiskt under flera år framöver.

OBS! Tvärtemot vad de flesta tror så är det inte Kronofogden som ger ut betalningsanmärkning utan kreditupplysningsföretagen. Därför kan du ha olika status hos exempelvis UC än vad du har hos Bisnode.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.