Transportstyrelsen: antalet A-traktorer och relaterade olyckor har ökat rekordmycket de senaste åren

Share on facebook
Share on twitter

Enligt Transportstyrelsen har antalet registrerade A-traktorer (EPA-traktorer) nästan fördubblats sedan 2019, och det på både gott och ont. Samtidigt som antalet fordon ökar har nämligen antalet olyckor gjort detsamma.

År 2019 fanns det cirka 25 000 registrerade A-traktorer i Sverige och i slutet på 2021 hade den siffran stigit till närmare 45 000. En av de främsta bidragande faktorerna är att Transportstyrelsen 2020 ändrade reglerna för fordonen och gjorde det lättare att bygga om en vanlig bil till en a-traktor genom en så kallad “strypning”.

Baksidan av denna utveckling är att även antalet olyckor med A-traktorer också har ökat. 2019 skadades 146 personer i olyckor med A-traktorer, året därpå var den siffran 214 och till mitten av 2021 hade redan över 200 personer skadats (det saknas fortfarande data för sista halvåret 2021). Sorgligt nog är merparten av de som skadas och omkommer i denna sortens olyckor personer under 18 år.

Se till att din A-traktor är laglig och säker

Vill du bygga en A-traktor? Eller har du redan en som du är osäker på om du får köra? Då rekommenderar vi starkt att du vänder dig till ett proffs på motoroptimering som kan strypa bilen korrekt samt utfärda ett intyg som bevisar att fordonet är lagligt. Annars riskerar du dels att bryta mot lagen och att orsaka onödiga olyckor med dig och andra medtrafikanter.

Givetvis ska du även se till att du har rätt behörighet för att köra fordonet. För att få köra en A-traktor idag krävs det att man har ett körkort med minst AM-behörighet, dvs. ett traktorkort eller ett mopedkort (moped klass I). Har du ett “vanligt” körkort med annan behörighet får du också köra A-traktor.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.