Matpriserna en bidragande faktor till den skenande inflationen

Share on facebook
Share on twitter
Matpriserna driver inflationen

Det är ingen som har missat de ökade priserna i hela världen, från bränsle till elektricitet och inte minst mat. Faktum är att flera livsmedel har satt rekord både under 2021 och redan under 2022, och just nu visar inga tecken på att utvecklingen kommer bromsas in. Vissa menar till och med att matpriserna är och kommer fortsätta vara en drivande faktor bakom den ökade inflationen.

Matpriserna har ökat markant

Det finns många exempel på livsmedel och matvaror vars pris skjutit i höjden på senaste. Priset på kaffe har till exempel ökat med över 50% det senaste året, tomater har ökat med upp till 21% sen årsskiftet och vispgrädde har ökat med över 13%, också sen årsskiftet.

Detta är bara ett fåtal exempel på de skenande matpriserna som numera märks av överallt och som framför allt påverkar konsumenten dels med ökade priser men även på minskat utbud.

Inflationen drivs till stor del av matpriserna

Flera studier och experter visar på att matpriserna har varit en drivande faktor bakom den ökade inflationen. Och nu förväntas matpriserna stiga ytterligare som ett resultat av Rysslands invasion av Ukraina. Därmed kan vi också förvänta oss att inflationen fortsätter drivas uppåt av bland annat matpriserna.

Givetvis påverkar även priset på bränsle och el inflationen, men det är tydligt att just matpriserna har varit en bidragande faktor denna gång.

Matkassar – ett sätt att stabilisera kostnaden

Det är näst intill omöjligt att undvika att påverkas av högre matkostnader. Oavsett om man lagar all mat själv eller ofta äter ute, kommer man att märka av skillnader i priser.
Ett sätt att stabilisera kostnaden något är att prenumera på en matkasse med hemleverans. Då får du ett visst antal recept med alla ingredienser levererade varje vecka och eftersom det är en prenumerationstjänst höjs priserna inte lika ofta som priserna i exempelvis en mataffär. På så sätt kan du, till viss mån, undvika att påverkas direkt av de ökade matkostnaderna, i alla fall tillfälligt.

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.