Gokart – Tips för nybörjarna

Share on facebook
Share on twitter

Att köra gokart kan tyckas enkelt, vilket är både sant och falskt. Att ta sig fram är ingen utmaning, men att lära sig bemästra tekniken för att maximera farten och tiden på banan är en annan. Nedan kommer en kortare guide på vad som du som nybörjare ska tänka på när du kör gokart för att vinna mot vännerna när ni ska köra race.

Så blir du en bättre förare på gokart

  • Om möjlighet och tillfälle ges försök lokalisera den gokart som är snabbast, det kan tyckas svårt men kika om möjligt på vilka nummer på gokarten som vunnit tidigare race samma dag och försök kolla på däcken och välj den gokart med bäst däck.
  • Tänk på att inte köra för hetsigt, kör mjukt. Man kan tänka sig att köra fort och gasa mycket och bromsa mycket är bra. Men att köra mjukt ger en mer stabil rörelseenergi och på så vis kommer du iväg snabbare efter kurvorna. 
  • Det viktigaste tipset för att bli en bra gokartförare är att köra in kurvorna långsamt och accelerera aggressivt ut från de. Det handlar om att bibehålla rörelsemängden genom hela varvet och det är här som du tjänar in mest tid. 
  • Är du helt ny på gokart och banan du ska köra på så om möjligt försök lägg dig bakom en duktig förare, på så vis kan du se och lägga märke till hur personen tar in kurvorna och behåller rörelsemängden genom kurvorna. Var personen bromsar och när den accelererar efter en sväng.
  • Den största tidstjuven är när man kommer för fort in i kurvan och får sladd på gokarten, inte minst om framhjulen slirar. Här saktar gokarten av naturen ner hastigheten rejält och det tar tid att få upp farten igen när du fått kontroll på gokarten. Snitsen med att få till detta är att köra full gas och bromsa i god tid precis innan kurvan, inte för sent, för då kommer gokarten att slira i kurvan, men heller inte för tidigt för att tappa tid. 
  • Motorbromsa inte, använd gasen och bromsen för att få stopp och fart på bilen. Motorbromsa gör många personer av naturen för att man är van med att köra en vanlig personbil. Men här handlar det om att köra full fart så länge det bara går och bromsa in så sent som möjligt.
  • Försök att undvika att krocka in i andra förare, detta sänker också farten rejält.

Detta är de allra viktigaste och hetaste tipsen på hur du blir en professionell gokart-förare. Följer du dessa steg och har de med dig när du ska ut på banan så kommer du ha ett rejält försprång när du ger dig ut och ska börja tävlingsköra mot vännerna eller arbetskollegorna. 

På motorklubbar.se kan du hitta motorklubbar som erbjuder gokart-körning. Surfa in där för mer information och för att hitta den klubb som ligger närmast dig. 

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.