Att tänka på när du byter däck

Share on facebook
Share on twitter

Att byta däck hemma själv är inga konstigheter. Det kan uppfattas svårt men så länge du är noggrann och följer dessa enkla steg så kan vem som helst göra det så länge du har tillgång till rätt verktyg och utrustning.

Det som du behöver för att byta däck själv hemma är:

  • Domkraft
  • Fälgkors (finns ofta i bilen)
  • Momentskaft (inget krav)

Är du ute i sista sekund eller bara föredrar att utföra saker själv för att spara pengar? Då ska du följa denna guide och vara försiktig när det kommer till säkerheten framför allt. Försök även att undvika elektronisk utrustning om du inte är van vid denna sedan tidigare. Detta på grund av att det är lätt att dra åt bultarna för hårt så att du inte får loss de sedan. Dra därför alltid åt det sista för hand. OBS. Detta ska utföras som sista moment när bilen står på alla fyra hjul efter att du hissat ner den

Information hämtad från motormagasinet.nu.

Steg för steg hur du byter däcken hemma själv

  1. Börja med att ställa bilen på en plan yta och dra åt handbromsen. Att vara på en grus-uppfart är därmed inget att rekommendera. 
  2. Det bästa är ifall du från tidigare år har märkt upp vilket däck som suttit var. Bakdäcken har en förmåga att slitas lite snabbare, därför bör man varje säsong skifta mellan fram och bak. Men viktigt är att det däck som suttit på vänster sida även gör det efter däckskiftet. Kontrollera även mönsterdjup och om du ser att det är på gränsen så ska de bästa däcken sitta bak.
  3. Nu är det dags att lossa på alla bultar, dock endast ett halv varv med hjälp av ditt fälgkors. 
  4. Fram med domkraften och kolla upp lyftpunkten på bilen som ofta är utmärkt, är du osäker och rädd för att göra fel så kolla instruktionsboken, där ska denna information finnas tillgänglig. Hissa därefter upp bilen.
  5. Lossa på bultarna helt och ta av däcket, ett i taget. Gör därefter om samma process på de andra tre däcken som är kvar.
  6. Placera därefter de nya däcken på bilen och dra åt med hjälp av fälgkorset. 
  7. Hissa ner bilen och dra därefter åt bultarna igen för hand med hjälp av fälgkorset, detta kallas för efterdrag och ska göras när bilen står på en plan yta på alla fyra hjulen samtidig. 

Svårare än så är det inte. Är du intresserad av fler liknande artiklar och guider så kan du surfa in på bytadack.nu som är en blogg med intressanta guider och artiklar som rör motor och fordon. 

Lämna gärna en kommentar

Om Govdata

Här skriver vi om artiklar och nyheter som främst rör ekonomi, finans och data. 

Vi postar även om nyheter som rör myndigheter och statliga instanser.

Senaste inlägget

Signa upp för vårt nyhetsbrev

Signa upp på vårt nyhetsbrev för att inte missa några aktuella nyheter som lanseras på sajten.